websikehealthcheck
websikehealthcheck

Egyéb

A toxinokkal és a pikkelysömörben betöltött szerepükkel kapcsolatos legújabb kutatások feltárása

Pszoriázissal küzd és enyhülést keres? Talán már hallott arról, hogy az akupunktúra segíthet, de tudta, hogy a fülakupunktúra még hatékonyabb lehet ennek a bőrbetegségnek a kezelésében? Az elmúlt években kutatásokat végeztek a méreganyagok pikkelysömörben betöltött szerepének feltárására, és arra, hogyan lehet ezeket a méreganyagokat a fülakupunktúrával megcélozni. Nézzük meg közelebbről, mit mondanak a legújabb tanulmányok.

A toxinok pikkelysömörben betöltött szerepének kutatása már évek óta folyik. Egy 2020-ban végzett vizsgálat kifejezetten a fülakupunktúra hatását vizsgálta a toxinok által okozott bőrgyulladásra és a felhámgát zavarára, és azt találta, hogy a pikkelysömör kezelésében lényegesen hatékonyabb, mint a hagyományos akupunktúra.

További kutatások megállapították, hogy a fülakupunktúra segíthet csökkenteni a gyulladásos citokinek termelését, amelyek olyan molekulák, amelyek a sejtek által tapasztalatokra vagy sérülésekre válaszul szabadulnak fel. Ez viszont segít csökkenteni a pikkelysömörrel járó gyulladást. Emellett tanulmányok kimutatták, hogy a fülakupunktúra javíthatja az érintett területek vérellátását és szabályozhatja a szervezet immunrendszerét. Mindezek a hatások segíthetnek a bőr egészségének javításában és a pikkelysömör tüneteinek csökkentésében.

Péter Viktória