websikehealthcheck
websikehealthcheck

Egyéb

Fülakupunktúra a hagyományos akupunktúra mellett

Fülakupunktúra (szúrás nélkül)

Az akupunktúra során vékony tűket szúrnak a test meghatározott pontjaiba, hogy serkentsék a szervezet természetes gyógyulási reakcióját. Ez csökkentheti a gyulladást és enyhítheti a pikkelysömör tüneteivel járó fájdalmat. A fülakupunktúrát (fülakupunktúra) néha a hagyományos akupunktúra mellett a test különböző részein lévő pikkelysömörös elváltozások kezelésére is alkalmazzák. A kezelés ezen formája során apró tűket szúrnak a fül meghatározott pontjaiba, amelyek a test más részeinek felelnek meg; ez lehetővé teszi több problémás terület egyszerre történő általánosabb kezelését ahelyett, hogy egyszerre csak egy területre összpontosítanának.

Feltételezések szerint az akupunktúra az idegsejtek bizonyos receptorainak stimulálásával működik, amelyek jeleket küldenek az agyunkba, ami segít enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást az érintett területeken. Egyes tanulmányok szerint az akupunktúra hatásos lehet a viszketés csökkentésében, valamint a pikkelysömörhöz kapcsolódó tünetek, például a hámlás és a bőrpír csökkenésében, ha összehasonlítjuk a placebo kezelésekkel vagy a kezelés nélküli kezeléssel. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az akupunktúra más kezelésekkel való kombinálása még tovább javíthatja a pikkelysömör tüneteitől szenvedők eredményeit.

Bár még sok kutatás szükséges annak feltárására, hogy pontosan hogyan működik az akupunktúra, az akupunktúra által felszabadított toxinok gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén vagy az immunitással, sebgyógyulással vagy sejthalállal/regenerációs folyamatokkal kapcsolatos bizonyos útvonalak aktiválásával szerepet játszhatnak a pikkelysömörrel kapcsolatos tünetek javításában. Számos állatkísérlet arra utal, hogy a toxinok jótékonyan hathatnak az olyan bőrbetegségek kezelésére, mint a pikkelysömör, de még több kutatásra van szükség, mielőtt bármilyen következtetést lehetne levonni az emberekre vonatkozó hatékonyságáról.

Péter Viktória